nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Historie

100 years AM

Antroposofisch geïnspireerde  Vaktherapie is begin 20e eeuw als kunstzinnige therapie ontwikkeld door de artsen Ita Wegman en Margarethe Hauschka. Zij zochten een manier om de positieve werking van kunst een plaats te geven in de geneeskunde. Zo ontstond de kunstzinnige therapie als aanvulling op de bestaande (antroposofische) medische zorg.

Het uitgangspunt van de antroposofie komt van grondlegger Rudolf Steiner (1861-1925). Hij ontwikkelde samen met Ita Wegman de antroposofische gezondheidszorg. Antroposofische gezondheidszorg is bedoeld als uitbreiding van de reguliere gezondheidszorg en richt zich op gezondheidsbevordering: het herstellen van evenwicht en het aanspreken van helende krachten in de patiënt zelf.

Opleiding

Margarethe Hauschka richtte in 1962 in Boll (Duitsland) de eerste voltijdsopleiding voor Kunstzinnige Therapie op. Een van haar eerste leerlingen - Eva Mees-Christeller - startte in 1968 samen met haar echtgenoot, de arts Leen Mees, een kleinschalige deeltijdopleiding in Nederland: Academie De Wervel in Driebergen. Aanvankelijk was die alleen gericht op de beeldende kunstzinnige therapie  In 1983 kwam hier muziektherapie bij

Cornelie Herman, afgestudeerd aan De Wervel, werd in de jaren ’80 gevraagd om een reguliere opleiding Kunstzinnige Therapie op te zetten. In 1992 startte de opleiding daadwerkelijk aan de Hogeschool Leiden. Doel van Cornelie Herman was onder andere meer verbinding te leggen tussen de antroposofische en reguliere werkvelden.
Uiteindelijk is Academie de Wervel overgegaan in de opleiding Kunstzinnige Therapie aan de Hogeschool Leiden, sinds 2018 opleiding  Vaktherapie-AG geheten.

Binnen de Hogeschool Leiden is ook het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg gevestigd waar onder andere wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de praktijkmethoden en effecten van  Vaktherapie-AG. Inmiddels zijn binnen het lectoraat meerdere mensen gepromoveerd. Dr. Annemarie Abbing heeft bijvoorbeeld in 2019 een eerste bewijs geleverd voor de werking van beeldende  Vaktherapie-AG bij vrouwen met angstklachten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30557381/

Beroepsvereniging

Kort nadat Eva Mees met Academie De Wervel was begonnen, richtte zij in 1970 ook de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën op (NVKToag).

De NVKToag kon borg staan voor het beroepsprofiel en de competenties van de aangesloten leden. Door de jaren heen is gewerkt aan de verdere reguliere erkenning van de kunstzinnige therapie. 

Als kleine beroepsvereniging werd het steeds lastiger om alle steeds verdergaande kwaliteitseisen, wet- en regelgeving bij te houden en te vertalen voor de leden.

Daarom is op 1 juli 2021 de NVKToag toegetreden tot de Federatie  Vaktherapeutische Beroepen. De nieuwe naam die de NVKToag daarbij krijgt is: Nederlandse Vereniging  Vaktherapie – Antroposofisch Geïnspireerd (NVV-AG). De naamsverandering betekent verder geen inhoudelijke verandering.

De geregistreerde leden van de NVV-AG zijn zich ingeschreven in het Register  Vaktherapie met aantekening AG. De antroposofische inhoud en identiteit van de NVV-AG blijft bestaan. Zo is zij ook nog steeds aangesloten bij de NVAZ (Nederlandse Vereniging Antroposofische Zorgaanbieders).