nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Nachtmerries behandelen in de beeldende therapie

Datum Vrijdag 15 september 2017
Tijd 10:30 uur
LocatieDe Bilt
Dorpsstraat 65
3732 HH De Bilt

Bekijk op Google Maps
Kosten€ 75,00

o.l.v. Helena Dorsman, kunstzinnig therapeut.

Opzet bijscholing;

Na deze dag kan je beeldende rescripting gebruiken in de therapie voor mensen die last hebben van nachtmerries. Je weet wat de  indicaties en contra-indicaties zijn voor deze manier van werken.

Er is theoretisch uitleg, voorbeelden uit de praktijk en praktische oefeningen met verschillende materialen.
 

Achtergrond:

Ik heb meer dan 20 jaar lang gewerkt als kunstzinnig therapeut in de GGZ. Veel van mijn clienten hadden last van (ernstige) nachtmerries met hoge lijdensdruk, slaaptekort en angsten. In mijn zoektocht naar wat ik beeldend/ kunstzinnig hiervoor kon bieden heb ik me uitgebreid verdiept in de literatuur over nachtmerries en symposia bezocht. Rescripting wordt algemeen gezien als een werkzame (verbale) therapie. Hieruit heb ik een beeldende rescripting methode ontwikkeld. In het kort houdt deze methode in dat de client op het thema van de nachtmerrie een nieuw verhaal maakt dat goed afloopt, en het nieuwe verhaal beeldend uitwerkt. Het nieuwe scenario wordt aan de hand van de werkstukken "geoefend". Dit resulteert in verreweg de meeste gevallen er in dat de nachtmerrie verdwijnt of dat de goed aflopende versie als droom terugkomt. De methode is verrassend effectief en vrij makkelijk aan te leren. Daarom wil ik deze kennis graag delen met andere therapeuten zodat meer mensen die nu last hebben van nachtmerries geholpen kunnen worden.

Ik heb zelf de methode gebruikt bij getraumatiseerde asylzoekers, cliënten met vroeg kinderlijke trauma’s en cliënten met angst stoornissen en ook geleerd aan mensen in mijn omgeving die geen enkele psychiatrische stoornis hadden maar gewoon last van nachtmerries. Bij alle groepen met goede resultaten.

Tijd: 10.30 - 16.30 uur

Informatie en aanmelding; kunstzinnigetherapie@hdorsman.nl  of tel 030-2202653

Kosten 75 euro, inclusief koffie, thee en soepje voor bij de lunch.

Aantal deelnemers: maximaal 5, minimaal 3.

Accreditatie: 5 punten a.m.

Deze nascholing kan ook op ook op andere plaatsen in het land gegeven worden als er minimaal 5 deelnemers voor zijn. Datum dan in overleg. 

Naar al het aanbod in september