nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Inspiratie

Kunstzinnig therapeut Elske Hoen

 

           

‘Maak specifiek met welke doelgroep je werkt, dat is wel een belangrijke tip’

 

Elske Hoen biedt sinds 2015 zorgtrajecten aan die door haar gemeente worden gefinancierd vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Wageningen heeft een unieke regeling voor haar inwoners, de zogenaamde ‘Vrij toegankelijke zorgregeling’. Elske zag daarin een kans om op in te spelen. Ze verleent zorg in de vorm van kunstzinnige begeleiding voor mensen met burn-outklachten.

 

Vanuit de gemeente cliënten krijgen

Elske vertelt dat ze in 2014 in de zomervakantie een klein bericht in de lokale krant vond waarin de gemeente  zorgverleners opriep om zich in te schrijven voor een contractaanvraag. Elske schreef zich daarop in en werd gecontracteerd door haar gemeente.

Vrij toegankelijke zorgregeling in Wageningen

De Vrij toegankelijke zorgregeling is iets dat volgens Elske verder in Nederland niet bestaat. ‘Wageningen zit op een spoor om een ombuiging te maken naar preventief ingrijpen’, vertelt ze. Voordat mensen helemaal onderuit gaan kunnen ze in een eerder stadium een steuntje in de rug krijgen. Voor iedere inwoner stelt de gemeente daarvoor 12 uur per jaar beschikbaar die naar eigen behoefte ingevuld mag worden. Voorwaarde is dat de zorgverlener een contract heeft met de gemeente.

Bewustzijn creëren voor een preventief zorgaanbod

De gemeente Wageningen is bezig met preventief omgaan met de gezondheid en daar mogen de mensen zichzelf ook meer bewust van gaan worden. Elske speelt daarop in. ‘Als kunstzinnig therapeuten zitten we juist ook heel mooi op dat grensvlak als beroepsgroep’, vindt Elske. ‘Wij kunnen mensen dingen in de vorm van cursussen aanbieden die veel verder gaan dan alleen maar een mooi plaatje maken. Je kunt al veel voor mensen doen in een eerder stadium.’ Dat beschouwt Elske als één van de sterke punten van de kunstzinnige therapie.

 
         
 

Tips voor collega’s die via hun gemeente aan de slag willen

Ga er op af en laat je informeren

Elske's advies voor collega’s is om er gewoon op af te gaan. Laat je informeren hoe het is geregeld in jouw gemeente. Er zijn bijvoorbeeld ook gemeenten die alleen maar contracten hebben afgesloten met grote zorginstanties. ‘Mocht je toevallig in een gemeente wonen die niets doet met kleine ondernemers dan weet je dat’, zegt Elske. ‘Dan is het geen vraagteken meer. Het is wel een mooie kans om het vak breder te promoten, zeker binnen de jeugdzorg. Binnen de WMO kun je alleen begeleiding aanbieden. Binnen de jeugdhulp wordt er vanuit de gemeente ook therapie verleend.’

Maak je doelgroep zo specifiek mogelijk

Het is belangrijk om te proberen om je aanbod zo concreet en specifiek mogelijk te maken. Een voordeel van het je specialiseren in één onderwerp, in Elske’s geval burn-out, is dat WMO-consulenten en mensen van de wijk- en jeugdteams cliënten makkelijker naar jou kunnen doorverwijzen. ‘Maak dus specifiek met welke doelgroep je werkt, dat is wel een belangrijke tip’, besluit Elske.

 

         

Henriëtte van der Gracht interviewde Elske Hoen, 29-10-2015

Naar boven

1 reactie

  • Hallo Elske,

    Wat een leuk idee, ik ga zeker eens bij de gemeente informeren.

    Ik hoop dat zij met mij (ongeregistreerd therapeut) willen samen werken.

    Ik ben nl. in 2014/2015 Burn-out geweest en ben mijn registratie verloren.

    Ik kan binnen de vereniging ook geen re-integrerend lidmaatschap aanvragen,

    dus dat is wel een hindernis. Maar goed, misschien valt het mee en is het 

    voor de gemeente geen probleem. Ik denk dat het een goed idee is om je te 

    specialiseren. 

    Veel succes, misschien kunnen we een keertje mailen om van elkaar te leren?

    Hartelijke groeten,

    Lidy de Boer-Mimpen

    Reageer hier op

Login om te reageren op dit artikel

Wachtwoord vergeten

Geen account?

Om te reageren op artikelen dient u een account te hebben. U kunt zich gratis aanmelden gast.