nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Historie

Kunstzinnige therapie is begin vorige 20e eeuw ontwikkeld door de artsen Ita Wegman en Margarethe Hauschka. Zij zochten een manier om de positieve werking van kunst een plaats te geven in de geneeskunst. Zo ontstond de paramedische complementaire kunstzinnige therapie als aanvulling op de bestaande medische zorg.

Het uitgangspunt is de antroposofie van filosoof en kunstenaar Rudolf Steiner (1861-1925). Hij ontwikkelde samen met Ita Wegman de antroposofische gezondheidszorg. Antroposofische gezondheidszorg is bedoeld als uitbreiding van de reguliere gezondheidszorg en richt zich op gezondheidsbevordering: het herstellen van evenwicht en het aanspreken van helende krachten.

Uitgangspunt is dat een mens zich uitdrukt in denken, voelen en willen. Onze individualiteit wordt zichtbaar in de samenhang tussen deze drie. We hebben baat bij een dynamisch evenwicht. Pas als dit evenwicht en deze dynamiek er zijn, kunnen we ons volledig uitdrukken en onze talenten optimaal inzetten.

Academie De Wervel (1968-2009)
Margarethe Hauschka richtte in 1962 in Boll (Duitsland) de eerste voltijdsopleiding voor kunstzinnige therapie op. Een van haar eerste leerlingen - Eva Mees-Christeller - startte in 1968 samen met haar echtgenoot Leen Mees een kleinschalige deeltijdopleiding in Nederland: Academie De Wervel in Driebergen. Aanvankelijk waren er 2 richtingen: beeldend en schilderen. In 1983 kwam hier muziektherapie bij.
In de loop van de jaren ontstonden er collega-opleidingen in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Finland en Zweden. Eva Mees richtte de Europese koepelorganisatie op, Stichting Europese Academie voor Kunstzinnige Therapie. 

Hogeschool Leiden
Tegenwoordig heeft Nederland één opleiding tot kunstzinnig therapeut, aan Hogeschool Leiden. Naast de opleiding wordt  ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de praktijkmethoden en effecten van kunstzinnige therapie.