nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Voor wie

Vaktherapie-AG (voorheen kunstzinnige therapie) is voor mensen van alle leeftijden, met uiteenlopende klachten, die op zoek zijn naar een nieuwe balans tussen denken, voelen en handelen.

We behandelen klachten rondom depressiviteit, burn-out, psychosomatiek, kanker, hart- en vaatziekten, eetstoornissen, autisme, gedragsstoornissen, ADHD en andere aandoeningen.
Voor een goede werking van de therapie is geen kunstzinnige ervaring nodig. Vaktherapie-AG is namelijk het middel om nieuwe balans te vinden en kan preventief werken. Vaktherapie-AG  richt zich tevens op

  • biografische vraagstukken
  • rouw en trauma
  • het uiten van emoties
  • pedagogische begeleiding
  • ontwikkelingsvragen
  • coaching en (loopbaan-)begeleiding.

 

Werkwijze

In vaktherapie-AG worden medische en psychologische kennis gecombineerd met een kunstzinnige activiteit. Dat kan een beeldende activiteit zijn, bijvoorbeeld schilderen, tekenen of boetseren,  maar ook muziek, spraak of drama. Aan het begin van de therapie stellen de therapeut en de cliënt samen een behandeldoel vast. Na een of meerdere diagnostische sessies, maakt de therapeut een therapieplan en kiest de kunstzinnige oefeningen die het beste aansluiten bij de betreffende cliënt en het behandeldoel.

Veel vaktherapeuten-AG werken samen met andere professionals zoals (huis)artsen, psychologen, andere eerstelijns hulpverleners, leerkrachten en intern begeleiders.

Delen van de teksten zijn afkomstig uit 'Klank en kleur in ontwikkeling', met als ondertitel: 'Kunstzinnige therapie werkt!'

Uitgegeven door Hogeschool Leiden (2007)

 

 

 

Nieuwe brochure

Er is een nieuwe brochure uitgebracht over de kracht van kunstzinnige therapie. Je kunt hem hier inzien en downloaden.