nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek van Annemarie Abbing over kunstzinnige therapie beeldend bij angst vindt zijn weg in de media:

 
Nederlands Kenniscentrum Angst Dwang Trauma en Depressie:
https://nedkad.nl/news/kunstzinnige-therapie-helpt-bij-angstklachten-vrouwen/
 
MareOnline: 
https://www.mareonline.nl/achtergrond/kleien-tegen-angstklachten/
 

Het hele proefschrift van Annemarie Abbing is nu te lezen:

https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/83276/fulltextabbing.pdf?sequence=1

 

Onderzoek Annemarie Abbing afgerond

Beeldende therapie effectief bij angstklachten.
Beeldende therapie is effectief in het verminderen van angstklachten bij vrouwen met een angststoornis. Dit blijkt uit het onderzoek van hoofdonderzoeker Annemarie Abbing (1979), verbonden aan Hogeschool Leiden en promovenda bij Universiteit Leiden. Zij heeft voor het eerst in Nederland een vergelijkend onderzoek (RCT) gedaan naar de effectiviteit van beeldende therapie bij vrouwen met angstklachten. Op 22 januari 2020 is Annemarie Abbing gepromoveerd op haar proefschrift: Art therapy & Anxiety. 

Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende Frontiers in Psychology’ , zie ook https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0225200   https://www.hindawi.com/journals/crips/2019/4875381/abs/

Zie ook persbericht n.a.v. dit onderzoek.
 

 

Enkele voorbeelden van onderzoek in Nederland

Het Louis Bolk Instituut heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de beoordelingsmethode van de schildertherapie: Op zoek naar een beoordelingsmethode voor Vrije Schilderingen in de kunstzinnige therapie, ISBN 90-74021-31-X.

Vermeldenswaard zijn ook de eerdere onderzoeken door Eva Mees-Christeller (Tekenen als therapie, ISBN 90-6038-26608) en Ada Colijn (Schilderen met ouders; een zoektocht naar het wezen van hun kind met een verstandelijke handicap). Het onderzoek van Ada Colijn is verschenen in een uitgave van de Ita Wegman Stichting.

De opleiding Kunstzinnige Therapie (Hogeschool Leiden) beschikt over een schat aan onderzoeksverslagen. Bijvoorbeeld over kunstzinnige therapie bij ADHD, hoge bloeddruk, of depressie.

Resultaten van (internationaal) onderzoek worden samengebracht in de Nederlandstalige website: www.ag-info.nl (in aanbouw)

Internationaal onderzoek

Een internationale groep van meer dan 120 kunstzinnig therapeuten heeft over een periode van 10 jaar (1989-1998) hun therapeutische ervaringen bijeengebracht. Zij werkten hiervoor nauw samen met verschillende artsen. De ervaringen, afkomstig uit alle vier de vakrichtingen, hebben zij voorzien van een theoretisch onderbouwing en uitgewerkt in vier boeken. Boetseren, Schilderen, Muziek en Zang en therapeutische spraakvorming (ISBN 3-8251-7335-6).

Onderzoeksverslagen

Het Institute for Artistic Therapy and Research van het Ottersberg College en het Herdecke Ziekenhuis in Duitsland geven regelmatig onderzoeksverslagen uit.

Op de website www.arthedata.de zijn vrijwel alle Duitstalige publicaties op gebied van kunstzinnige therapie te vinden.

 

Voor leden van de NVKT die naar meer informatie zoeken over nieuwe geïndiceerde en lopende onderzoeken verwijzen wij naar het beveiligde gedeelte van deze website in Mijn NVKT, bij Jouw onderzoek.

 

Nieuwsbrief Lectoraat

najaar 2021

voorjaar 2021