nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Onderzoekgroep

  • Hogeschool Leiden

Om de kwaliteit van kunstzinnige therapie te onderzoeken en verder uit te bouwen, werkt de NVKT samen met Hogeschool Leiden. Deze instelling kent sinds januari 2007 het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg. Vanuit dit lectoraat verwacht de NVKT ook impulsen voor de verdere ontwikkeling van kunstzinnige therapie

Het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg (AG) richt zich als enige lectoraat in Nederland op het kennisdomein van de antroposofische gezondheidszorg. Dankzij een netwerk met internationale, reguliere en antroposofische onderzoeksinstellingen die zich bezighouden met onderzoek naar de AG, beschikt het lectoraat over de meest recente (internationale) kennis en onderzoeken.

Het lectoraat werkt nauw samen met het AG-werkveld en werkt aan praktijkproblemen door middel van praktijkgericht onderzoek, gericht op de volgende drie centrale categorieën:

  1. het aantonen van effectiviteit en veiligheid
  2. het leveren en ontwikkelen van optimale kwaliteit
  3. het verbeteren van de communicatie over AG.

Voor leden van de NVKT die naar meer informatie zoeken over nieuwe geindiceerde en lopende onderzoeken verwijzen wij naar het beveiligde gedeelte van deze webiste in Mijn NVKT, bij Jouw onderzoek.

  • Bernard Lievegoed Onderzoekscentrum 

Per 1 februari 2017 starten de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het Bernard Lievegoed Onderzoekscentrum op het gebied van antroposofische zorgverlening. Het onderzoek richt zich op de zorg voor verstandelijk gehandicapten en ouderen. Met de onderzoeksplaats wordt de voormalige Bernard Lievegoed Leerstoel van emeritus hoogleraar Hans Reinders op een nieuwe wijze voortgezet. 
De NVAZ en de VU hebben Pim Blomaard aangesteld als hoofdonderzoeker.

Klik hier voor het volledige persbericht op de website van de VU.

Nieuwsbrief Lectoraat

najaar 2021

voorjaar 2021