nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën

Andere therapeuten in de buurt van Eindhoven

Karin Lamers

Therapeut

Karin Lamers
Waterfront 439
5658 SM Eindhoven

040-2112242
karinlamers@planet.nl

Praktijk

Praktijk voor Medische Schildertherapie
0652074800
karinlamers@planet.nl
http://www.medischeschildertherapie.nl

Profiel

Vakgebied

Beeldend

Specialisatie

Coaching

Doelgroep

Kinderen
Jongvolwassenen
Volwassenen
Ouderen

GGz / Psychiatrie

Depressie
Angst
Burn-out
ADHD
Autisme, Asperger, PDD-NOS
Rouw
Trauma

Somatiek

Kanker
Astma
Migraine
Slaapproblemen
Hoge Bloeddruk
Diabetes
Hart- en vaatziekten
Vermoeidheid

Jeugd

ADHD
Rouwverwerking
Pesten
Autisme en aanverwante stoornissen
Hechtingsproblematiek

VGZ

Leven met je handicap
Kwaliteit van leven

Ouderenzorg / Psychogeriatrie

Behoud van eigen regie
Kwaliteit van leven

Revalidatie

NAH
Verwerking
Herstel en balans

Herstel en balans

Relatieproblematiek
Verwerking
Stress
Spanningen

Over de praktijk

Medische Schildertherapie

op basis van licht, kleur en duisternis


Werkzaamheid van de therapie

Schildertherapie kan omschreven worden als een nieuwe therapievorm, die bij gezondheidsklachten helpt om de mens weer terug in zijn of haar evenwicht te brengen. Medisch geeft hierin de samenhang met de geneeskunde weer.In de schildertherapie werken we aan het weer terugbrengen van het harmonische samenspel tussen licht, kleur en duisternis. Je levenskrachten worden aangesproken, waardoor je weer in evenwicht komt en de lichamelijke en/of psychische klachten afnemen, en vaak zelfs helemaal verdwijnen.

Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen als je deze therapie wilt volgen. Het therapeutische proces bestaat eruit dat je onder begeleiding leert de kleuren in de juiste hoedanigheden te schilderen, zodat er weer een harmonisch samenspel ontstaat tussen licht, kleur en duisternis .

De instrumenten van de therapie: licht, kleur en duisternis

Bij schildertherapie speelt het samenspel tussen licht, kleur en duisternis een centrale rol. Het zijn in feite de instrumenten van de schildertherapie. Licht en duisternis zijn onzichtbare krachten die zichtbaar worden door de kleuren die in de atmosfeer verschijnen. Je kunt hierbij denken aan een zonsopgang of zonsondergang. In het samenspel tussen licht en duisternis ontstaat een ruimte waarin de beweging als kleur te voorschijn komt. Je moet je voorstellen dat het licht zich een weg baant door de duisternis heen. Omdat de duisternis aangetrokken wordt door het licht, komt deze van alle kanten, vanuit alle richtingen naar het licht toe. Deze beweging wordt zichtbaar als kleur. Je kunt zeggen dat de kleuren erdoor voortgebracht worden.

In de schildertherapie kijken we naar hoe de krachten van licht, kleur en duisternis in de mens werken. Wanneer dit verstoort is, werken we toe naar het weer in harmonie brengen van het samenspel tussen licht,kleur en duisternis.

Het proces van de therapie

De therapie begint met het maken van vrije beelden. Door op een speciale manier te werken met houtskool en aquarelverf wordt in deze vrije beelden zichtbaar hoe de wetmatigheden van licht, kleur en duisternis in de patiënt werken. Hierdoor wordt duidelijk wat de oorzaak is van de ziekte of van het niet welbevinden van de patiënt. Dit is het uitgangspunt voor de therapie. Stap voor stap wordt er in de therapie naar toe gewerkt om licht, kleur en duisternis terug te brengen naar de juiste wetmatigheden. De patiënt schildert zelf en werkt daardoor aan het eigen

genezingsproces.

Vergoedingen

De therapie wordt door de meeste aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars (gedeeltelijk)vergoed.

Voor wie?

Schildertherapie is een individuele therapie. De therapie richt zich op iedereen, jong en oud, die geconfronteerd wordt met een ziekte, maar ook op mensen die niet goed in hun vel zitten en bijvoorbeeld vastlopen in hun werk of leven. Kortom, schildertherapie is voor iedereen waarbij het evenwicht in het welbevinden is verstoort en er

gezondheidsklachten ontstaan. Dit kan zich uiten in lichamelijke en/of psychische ziektebeelden.

Terug naar overzicht